Dep. PSD Claudia Gilia:” Am sărbătorit Ziua universală a iei alături de românii din Castellon„

 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  12
  Shares

În calitate de membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Camerei Deputaților m-am bucurat să sărbătoresc Ziua universala a iei cu românii din Castellon de La Plana.

În piața Santa Clara, asociațiile Europa Cultural, Institut Civic Hispano-Român și Asociația Română Castellonense au organizat o expoziție de ii și au susținut un program artistic.

De asemenea, la Biserica „Sfanțul Nicolae”, Asociația Rumanos en La Plana, Centrul Civic Roman, Uniunea Culturală Romană și Asociația Rumanos en La Vall au organizat evenimentul „Festival de la ia”, ediția a 3-a, unde a fost prezentată istoria iei și au fost interpretate de către corul parohial piese din folclorul românesc.

Cu aceasta ocazie am transmis celor prezenți următorul mesaj:

„Astăzi, sărbătorim ia românească. Prin această sărbătoare cinstim tradițiile strămoșești și le recunoaștem frumusețea și valoare.

După cum știți, atunci când un pictor lucrează la o icoană, el se roagă pentru a primi harul pictării acesteia. La fel se întâmplă și când o ie prinde viață. Femeile se strâng la șezători pentru a toarce lâna, a țese sau a coase, iar înainte să se apuce de treabă spun o rugăciune și cântă. Tocmai de aceea, se spune că cea care poartă ia este ferită de spiritele rele, de farmece sau de alte necazuri.

Poate de aceea, ia simbolizează spiritul femeii românce, frumusețea, bunătatea și iubirea.

Ia simbolizează și UNITATEA și CONTINUITATEA poporului român. Așa cum la șezători oamenii sunt mai aproape și lucrează la comun, tot așa și astăzi purtăm acest obiect vestimentar pentru a arăta comuniunea dintre noi, dar și comuniunea dintre trecut și prezent – continuitatea tradițiilor și a obiceiurilor.

Ia este o cămașă binecuvântată. De aceea, ea trebuie să facă parte din patrimoniul imaterial al UNESCO.

Ia românească este dovada măreției artistice, estetice a strămoșilor noștri. Ea poate fi o carte de vizită foarte valoroasă pentru toți românii.

Vă văd aici în portul popular și ma bucur enorm. Este atât de frumos că păstrați tradiția și vă mândriți cu ea. Sunteți mândri că sunteți români și bine faceți!

Vă mulțumesc pentru respectul pe care îl aveți pentru tradițiile strămoșești și pentru efortul de a le păstra și transmite tinerei generații!”

 

La eveniment  au participat de asemenea, Excelenta Sa, domnul Dragoș Țigău, Consulul României în Castellon, domnul Jose Luis Ibanez, consilier municipal și domnul Manuel Păduraru, consilier municipal.

 

Mulțumirile mele speciale tuturor celor implicați în realizarea acestor evenimente: preot paroh Nicolae Ioniță, Mirela Bondoc, Diana Dobre, Laura Ioan, Mihaela Luncan, Manuel Păduraru, Gabriela Sărac, Adriana Simionescu și Larisa Tudor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.