Dep. PSD Ionuț Săvoiu: “Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est este esenţial”

 • 18
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  18
  Shares

Poza Savoiu

Preşedinţia-în-exerciţiu bulgară a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (AP SEECP) a organizat la Sofia următoarele două acţiuni: Conferința internațională „AP SEECP – sinergie regională, cooperare strategică și diplomație parlamentară” (5-6 noiembrie 2015) şi reuniunea Comisiei permanente a AP SEECP (7 noiembrie 2015).

Din partea Camerei Deputaţilor a participat deputatul Ionuţ-Cristian Săvoiu (PSD), desemnat pentru a reprezenta Delegaţia Parlamentului României la AP SEECP la această reuniune a Comisiei permanente.

Conferinţa a urmărit evidenţierea opţiunilor de coordonare a activităţilor formatelor regionale interparlamentare şi a discutat, între altele, liniile directoare pentru un acord de cooperare între AP SEECP şi Parlamentul European (PE).

În cadrul Conferinţei, deputatul Ionuţ Săvoiu a intervenit pe tema Rolul AP SEECP în procesul de integrare europeană subliniind faptul cǎ Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est are un rol esențial în stimularea amplelor reforme întreprinse de statele din Europa de Sud-Est pentru promovarea integrării UE și NATO, precum şi pentru promovarea stabilității și securității în regiune, bazându-se pe principiul solidarității regionale.

„În mediul de securitate actual din Europa, România va continua să coopereze strâns, la nivel parlamentar, cu statele SEECP care nu sunt încă parte din structurile euro-atlantice, pentru a le sprijini să își coordoneze pozițiile oficiale cu cele de la Bruxelles. România va continua sǎ sprijine obiectivele integrǎrii în structurile Euro-Atlantice ale ţǎrilor din Balcanii de Vest şi a Republicii Moldova. Rǎmânem dornici sǎ punem la dispoziţie experienţa noastrǎ cu privire la adoptarea aquis-ului Uniunii Europene la nivel legislativ”, a declarat deputatul Săvoiu.

În ceea ce priveşte migrarea, Ionuţ Sǎvoiu a menţionat faptul cǎ fluxurile de imigranţi vor continua sǎ punǎ la încercare capacitatea Uniunii Europene de a reacţiona în lunile urmǎtoare. Ţǎrile din Europa Centralǎ şi de Est şi din Europa de Sud – Est s-au mai confruntat cu situaţii similare în ultimele douǎ decade, iar experienţa cu privire la drepturile de azil şi controlul frontierelor, lupta împotriva crimei organizate, întorcerea şi readmisia reprezintǎ bunuri dobândite de care Uniunea Europeanǎ poate sǎ se foloseascǎ.  Acestea sunt elemente care demonstreazǎ cǎ Uniunea Europeanǎ are nevoie de ţǎrile din Sud – Estul Europei tot atât de mult cât şi acestea au nevoie de Uniunea Europeanǎ.

În sinteză, în cadrul reuniunii Comisiei permanente au fost abordate următoarele puncte:

–              Preşedinţia bulgară a AP SEECP a prezentat priorităţile urmărite pe mandatul acesteia;

–              a avut loc o discuţie privind organizarea unei vizite la Parlamentul European a delegaţiei AP SEECP cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a PE în vederea prospectǎrii realizǎrii unui acord de cooperare între AP SEECP şi PE;

–              a fost decisă reprezentarea AP SEECP la Sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) care va avea loc la Bucureşti în perioada 25-27 noiembrie 2015, în vederea acordării prin reciprocitate a statutului de observator de către cele două organizaţii. Decizia a survenit în contextul invitaţiei adresată de Preşedintele APCEMN, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintei AP SEECP, doamna Tsetska Tsacheva, în calitatea acesteia de Preşedinte al Parlamentului bulgar.

La cele două reuniuni au participat membri ai delegaţiilor naţionale la AP SEECP, oficiali bulgari, reprezentanţi ai actualei Preşedinţii luxemburgheze a Consiliului UE, ai Comisiei pentru afaceri externe a PE, ai Consiliului Cooperării Regionale, ai altor formate interparlamentare regionale, precum şi parlamentari din diverse state europene şi alţi experţi specializaţi pe problematica supusă dezbaterii.

Adunarea Parlamentară a SEECP a fost constituită cu ocazia Sesiunii inaugurale care a avut loc la Bucureşti în perioada 9-11 mai 2014. Anteriorul format, cel de dimensiune parlamentară, a fost concretizat prin întâlniri ale preşedinţilor parlamentelor statelor participante la Proces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.