Întrevederea bilaterală a Delegației române la APCE Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Comunicat de presă

Întrevederea bilaterală a Delegației române la APCE

cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip

Luni, 26 iunie a.c., cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) ale cărei lucrări se desfășoară în aceste zile la Strasbourg (26-30 iunie 2017), membrii Delegației române la APCE au avut o întrevedere bilaterală cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, prezent la sesiune pentru a se adresa plenului APCE.

La această întâlnire au participat, din partea Delegației române la APCE, senatorul Titus Corlățean, președinte, senatorii Alina Gorghiu, Viorel Badea și Ion Popa și deputații Oana Bîzgan-Gayral și Mugur Cozmanciuc, membri.

Din partea delegației moldovene au participat de asemenea viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur, ministrul justiției, Vladimir Cebotari, secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, și deputat Valentina Buliga, președinta Delegației moldovene la APCE.

Președintele Delegației române la APCE, senatorul Titus Corlățean, și-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse în mod constant în ultima perioadă de autoritățile de la Chișinău în urmărirea obiectivelor care se circumscriu parcursului european. A reiterat totodată sprijinul ferm al României pentru continuarea acestor progrese esențiale pentru viitorul european al Republicii Moldova și a arătat că este vitală prezervarea coeziunii forțelor politice proeuropene de la Chișinău, mai ales în perspectiva viitorului proces electoral din Republica Moldova, respectiv asigurarea continuității unui guvern proeuropean la Chișinău.

 

Prim-ministrul moldovean și-a exprimat gratitudinea pentru suprijinul consecvent oferit de România Republicii Moldova de-a lungul timpului. Prim-ministrul moldovean a trecut în revistă acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău pentru îndeplinirea condiționalităților cuprinse în Foaia de Parcurs privind implementarea agendei europene și așteaptă în vitorul apropiat o decizie pozitivă cu privire la acordarea de către UE a pachetului de asistență macrofinanciară de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova. A arătat că așteaptă cu interes învestirea noului guvern de la București, pentru a continua promovarea proiectelor de interes reciproc cu autoritățile române. A menționat, în acest context, prioritățile în domeniul infrastructurii energetice, precum și finalizarea celui de-al doilea sector al gazoductului care leagă cele două țări și proiectele de interconectare electrică.

S-a convenit ca cele două delegații parlamentare la APCE din România și Republica Moldova să își desfășoare activitatea viitoare de o manieră coordonată pentru promovarea cu succes a unor proiecte relevante pentru interesele celor două țări la Consiliul Europei.

 

Comunicat de presă

Senatorul Titus Corlățean s-a adresat în plenul APCE Prim – ministrului  Republicii Moldova, Pavel Filip

În cadrul celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 26-30 iunie 2017), senatorul Titus Corlățean s-a adresat în plenul Adunării Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip.

 

Senatorul Corlățean a salutat evoluțiile pozitive din Republica Moldova, în special cu privire la promovarea reformelor democratice, a statului de drept și în combaterea corupției, precum și în ceea ce privește implementarea angajamentelor europene ale autorităților de la  Chișinău, evoluții prezentate într-un raport distribuit de Republica Moldova la Consiliul Europei în limbile “română și engleză”. Cu referire la statul de drept, președintele Delegației române la APCE a întrebat care sunt măsurile concrete pe care intenționează guvernul de la Chișinău să le întreprindă pentru a garanta implementarea deciziilor Curții Constituționale ale Republicii Moldova, de exemplu cu privire la limba de stat oficială, care a fost recunoscută de Curtea Constituțională în decembrie 2013 ca fiind limba română, în deplin acord cu adevărul istoric. În acest context, a arătat că această decizie care are efect obligatoriu erga omnes ar trebui respectată și de actualul Președinte al Republicii Moldovei.

În răspunsul său, premierul moldovean a arătat că este respectată utilizarea limbii române ca limbă oficială, atât de către guvern, inclusiv pe site-ul Executivului Republicii Moldova, cât și personal de Prim – ministrul “încă din 1966, anul nașterii” sale.

A menționat că deciziile Curții Constituționale nu trebuie puse în discuție, ci aplicate, și a dat asigurări că Executivul de la Chișinău va lua toate măsurile pentru implementarea deciziilor autorității de jurisdicție constituțională. A mai adăugat că, din păcate, valori precum limba și identitatea națională au fost utilizate de forțele politice din Republica Moldova pentru a diviza societatea și a lansat un apel către clasa politică moldovenească să se concentreze asupra lucrurilor care contribuie la coeziunea societății, premisă a unei dezvoltări viitoare durabile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.