Monica Ilie, viceprimar Târgoviște: „Suspendarea titularizării, o bătaie de joc grosolană a ministrului Educației la adresa oamenilor din sistem”

 • 58
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  58
  Shares

De ani de zile, se lucrează la ideea că PNL susține sistemul educațional, că mediul academic, corpul profesoral din preuniversitar, elita culturală a țării are înclinații de dreapta și doar cei din PNL au grijă ca în acest domeniu să se întâmple lucruri bune. Discursurile politice au fost greu puse la încercare de faptele guvernului Orban, iar ultima acțiune a ministrului Educației este o bătaie de joc grosolană la adresa oamenilor din sistem. Ieri, doamna Anisie semnează Ordinul prin care suspendă Titularizarea, cu doar câteva ore înainte de depunerea dosarele de candidatură, după un calendar bine stabilit și girat tot de doamna ministru.
Pentru cei care nu sunt din sistem, fac precizarea că Titularizarea reprezintă examenul național, concursul de angajare prin care te poți angaja într-o școală, pe perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza, profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă, în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor (angajarea pe perioadă determinată), candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecția la clasă. Proba scrisă a examenului pentru titularizare în învățământ urma să aibă loc în data de 15 iulie 2020, cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare. Anul trecut s-au înscris la acest concurs ,,doar” 27.724 de candidați, dintre care 4.740 de debutanți, iar anul acesta, cu siguranță, nu era diferență mare.
Informația privind suspendarea acestui concurs ajunge în spațiul public pe surse, este confirmată de un secretar de stat, doamna ministru nu consideră suficient de important să explice această situație. După trei ore, publică pe pagina de facebook un mesaj impersonal, în care invocă art.27, alin. 3 din Legea 55/2020, care precizează că ,, pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante” și face la final aprecierea ,,#ĂstaEstePSD”.
Reacția acestei doamne ministru este de neînțeles, este halucinantă și se înscrie în logica acțiunilor PNL care privesc oamenii ca pe instumente, fără să îi intereseze viața reală, problemele cu care se confruntă. Pentru cadrele didactice, titularizarea reprezintă, poate, examenul vieții, cel pentru care se școlesc și se pregătesc câțiva ani, cel care le va asigura o carieră și un trai decent.
Mesajul politic și veșnicul atac la PSD, prin care a încercat să acopere incapacitatea de a gestiona lucrurile, nu șterg cursul evenimentelor. Legea despre care vorbește doamna Anisie a fost adoptată pe 13 mai și promulgată pe 15 mai. Cu această lege în vigoare, doamna ministru semnează, pe 25 mai, noul calendar pentru Titularizare, publicat în M.O., fără să schițeze vreo îngrijorare. Pe 9 iunie, Președintele Iohannis anunță, în conferință de presă, prelungirea stării de alertă, iar pe 13 iunie, Ludovic Orban face același lucru. Într-un final, se trezește, precum Albă ca Zăpada, și doamna ministru, pe 17 iunie seara, că nu se poate susține concursul de Titularizare pentru că există PSD. Aceasta este România normală sau educată? Doamne ferește-ne!
Oare nu se citesc legile în cabinetul doamnei ministru, oare nu a existat niciun consilier, niciun inspector general, niciun sfătuitor care să sesizeze acest aspect astfel încât cei care doreau să se înscrie la Titularizare să nu rămână cu dosarele în mână, cu emoțiile la purtător și cu incertitudinea locului de muncă până când vor binevoi cei din PNL să gândească și dincolo de interesele personale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.